Uusimmat

Yksinoikeudella Suomessa!

Easy LED Oy ja Thorlux Lighting yhteistyösopimukseen Valaistusratkaisuja tarjoavat Easy…

Loisteputkien korvaaja – energiatehokas Saloa

Perinteisten uusien loisteputkien markkinoille tuominen ei ole enää EU-alueella laillista…

Sähkömessut 7. – 9.2.2024

Pohjoismaiden suurimmat sähkömessut järjestetään Jyväskylässä, Paviljongissa. Jyväskylän Sähkömessut on toiminut…

Easy LED on suurten areenoiden luottovalaisija

Copyright SRV/Libeskind/Tomorrow

Suomessa on kolme yli 10 000 katsomopaikan monitoimiareenaa. Nokia Arena Tampereella, Helsinki Halli ja Gatorade Center Turussa ovat suurten tapahtumien areenoita. Jokaisella on omat tarkat ja tinkimättömät vaatimuksensa valaistuksen suhteen, eritoten kun kyse on urheilutapahtumista. Valaistus määritellään sekä televisioinnin että paikan päällä tarvittavan näkyvyyden ehdoilla. Jokaisen kolmen monitoimiareenan valaistuksen on suunnitellut ja toteuttanut suomalainen Easy LED Oy.
(Kuva: Copyright SRV/Libeskind/Tomorrow)

Viimeisimpänä Nokia Arena

Suomen uusin monitoimiareena on valmistunut Tampereen keskustaan, ratakiskojen päälle rakennetulle kannelle. Valaistusprojektissa Easy LED Oy:n päämiehenä toimi hankkeen päätoteuttaja SRV Rakennus Oy. Ramboll Finland Oy vastasi kohteen teknisestä suunnittelusta, myös sähkö- ja valaistussuunnittelusta. Nokia Arena on ollut ainutlaatuinen haaste suunnittelijoille, myös valaistuksen osalta.
– Tarjouskilpailu ja neuvottelut olivat pitkät ja haasteelliset, niissä oli mukana useita valaisinvalmistajia. Easy LED Oy valittiin parhaana vaihtoehtona sekä laadullisesti että taloudellisesti, heidän kokemuksensa Helsinki Hallin NHL ja KHL-tasoisesta valaistuksesta oli ratkaisevassa roolissa. Rakennuttajan vaatimuksena oli NHL-, IIHF-, FIBA- ja FIVB-tason valaistukset, jotka saavutettiin yhdellä valaistusratkaisulla hyödyntämällä DMX-ohjaustekniikkaa. Yhteistyö Easy LEDin kanssa on toiminut hyvin alusta saakka, kertoo Ramboll Finland Oy:n projektijohtaja Markus Tretjakov.

Värinätöntä ja häikäisemätöntä ledivalaistusta

Nykyisin käytännössä ainoa vaihtoehto uusille urheilutiloille on ledivalaistus. Mutta mikä tahansa ledivalaisin ei riitä. Esimerkiksi televisiointi vaatii valaistukselta sekä riittävää valotehoa että täydellistä välkkymättömyyttä suurnopeuskameroiden hidastuskuvaa ajatellen. Kiekko näkyy ja värit toistuvat aitoina. Myös pelaajien kannalta on tärkeää, että valoa on riittävästi eikä se häikäise.

Helsinki Halli

Kukin monitoimiareenoista toimii myös jääkiekkojoukkueiden kotihallina. Nokia Arena on Tampereen SM-liigajoukkueiden Tapparan ja Ilveksen kotiareena ja Gatorade Centerissä pelaa SM-liigan kotiottelunsa HC TPS.
– Kansainvälisten liigojen, KHL:n ja NHL:n, valaistusspeksit ovat kaikkein vaativimmat ja valon määrä niissä on korkea TV-lähetyksiä ja hidastuksia silmällä pitäen. Esimerkiksi KHL:ssä vaaditaan hulppeat yli 2500lx kameravaloa. Helsinki Hallissa on KHL-vaatimusten mukainen valaistus ja Nokia Arenalla NHL:n. Myös Gatorade Centerin valaistus on uusittu tänä vuonna Suomen jääkiekkoliiton liigapeleihin määrittelemää suositustasoa korkeammaksi, kertoo Easy LED Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kartio.
Tampereen uuteen halliin pääsimme suunnittelemaan valaistuksen alusta saakka. Helsinki Hallin valaistuksen uusimme vuonna 2018 ja Gatoraden tänä vuonna 2021. Molempien monimetallivalaisimet vaihdettiin varmatoimisiin ledeihin, joiden kanssa ei tarvitse miettiä polttimoiden vaihtoa eikä säätöä.

CHL-ottelu Gatorade Centerissä

–Se, että Easy LEDiin on luotettu kaikissa Suomen monitoimiareenoissa laittaa nöyräksi. Yksi etumme on varmasti, että pystymme läheltä tukemaan projektia sen alusta loppuun: suunnittelussa, valmistuksessa, toteutuksessa, ohjelmoinnissa ja huolloissa. Pystymme myös suojatun etäyhteyden kautta tarkistamaan tilanteen ja tarvittaessa tekemään toimenpiteitä kustannustehokkaasti, toteaa Kartio.

MM-kisat 2022 Tampereella ja Helsingissä

Tampereella juuri avattu Nokia Arena toimii myös vuoden 2022 jääkiekon MM-kisojen päänäyttämönä. Suomen Jääkiekkoliiton päätöksen mukaan Tampereella pelataan kisojen toinen alkusarjan lohko, kaksi puolivälierää, välierät ja mitalipelit. Muut ottelut pelataan Helsingin jäähallissa.

Monitoimisuuteen sopiva valojen ohjaus

Valaisimia pitää pystyä ohjaamaan ja ohjelmoimaan yksittäin, jolloin valaistus taipuu kaikenlaisiin tarkoituksiin, kuten eri urheilulajeihin, harjoituksiin, konsertteihin, huoltotilanteisiin ja myös silloin, kun hallia ei käytetä. Digitaalisen DMX-ohjauksen (Digital MultipleX) myötä valo-ohjauksen käyttäjät voivat muokata valaistusta useammasta ohjauspisteestä. Tämä on hyödyllistä monitoimiareenalla, jossa tapahtumat ja tilaisuudet vaihtelevat jopa useita kertoja viikossa.
–DMX-RDM-ohjaus mahdollistaa pelivalojen ohjauksen samalta valopöydältä yhdessä show-valojen kanssa. DMX mahdollistaa myös erittäin nopean valaisimien reagoinnin aina vaikka strobo-efektiin asti. Näin katsojaelämys paranee, täydentää Kartio.

Toki jokaiselta monitoimiareenalta löytyy valaistus eri lajien tarpeisiin. Esimerkiksi Tampereella päälaji on jääkiekko, mutta valaistus on suunniteltu niin että se mukautuu myös koripallon (FIBA) ja lentopallon vaatimuksiin.

Suunnittelua, toteutusta ja valmistusta suomalaisin voimin

Easy LED Oy on suomalainen ledivalaistusjärjestelmien suunnitteluun, valmistukseen ja toteutukseen erikoistunut yhtiö. Easy LEDillä on pitkä kokemus erityyppisistä LED-urheiluvalaistuksista niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Suurilla monitoimiareenoilla on luotettu Easy LEDin stadion- ja areenakäyttöön kehittämään BUBO® -ledivalaisinjärjestelmään. BUBO® on täysin värinätön ja häikäisemätön ja sen kotimaisuusaste on Ilkka Kartion mukaan poikkeuksellisen korkea.
–BUBO® edustaa suomalaista insinööriosaamista elektroniikkaa myöten. Myös kaikki mekaniikkaosat ja valualumiinirunko on valmistettu Suomessa.
–Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet valaistuksia erilaisiin urheilukohteisiin muun muassa Saksassa ja Virossa. Tälläkin hetkellä on muutama korkeimman sarjatason halli suunnitteilla.

nokiaarena.fi

helsinkihalli.fi

gatoradecenter.fi

Katso myös:

BUBO®

Ohjausjärjestelmät