Uusimmat

Yksinoikeudella Suomessa!

Easy LED Oy ja Thorlux Lighting yhteistyösopimukseen Valaistusratkaisuja tarjoavat Easy…

Loisteputkien korvaaja – energiatehokas Saloa

Perinteisten uusien loisteputkien markkinoille tuominen ei ole enää EU-alueella laillista…

Sähkömessut 7. – 9.2.2024

Pohjoismaiden suurimmat sähkömessut järjestetään Jyväskylässä, Paviljongissa. Jyväskylän Sähkömessut on toiminut…

Kotkassa kenttävalaistus saneerattiin tv-lähetykset huomioiden

0010

KTP:n kotikentälle asennetut Easy LEDin BUBOt välivarastoitiin SLO:lla

 

N3M Group Oy Ab oli mukana, kun Arto Tolsa Areenan kenttävalaistus saneerattiin kesällä 2021. Nopeatempoisen projektin tuotteisto tilattiin ajoissa SLO:n välivarastoon. Näin tarvittavat tavarat saatiin kotiutettua lyhyelläkin varoitusajalla projektin etenemisen mukaan.

Olympialaisiin rakennetun stadionin kenttävalaistus päivitettiin ledillä ja älyllä

Kotkan keskustassa sijaitseva Arto Tolsan Areena on vuoden 1952 olympialaisiin rakennettu jalkapallostadion. Nykyään stadion toimii Veikkausliigassa pelaavan KTP:n kotina ja kentällä kuvataan TV-lähetyksiä.

Arto Tolsa Areena kenttävalaistus

Tämä asettaakin valaistukselle omanlaisiaan vaatimuksia, joista ei tavanomaisella kentällä tarvitse suuremmin murehtia. Areenan kenttävalaistuksen päivitys toteutettiin Easy LEDin BUBO-valonheitinjärjestelmällä sekä BUBO Cave ja Nest -liitäntälaitekaapeilla. Lisäksi kolmen maston vanhat keskukset kalustettiin uudelleen.

TV-kamerat pitävät BUBOn tasaisesta valosta

Kun vastassa on TV-lähetysten vaatimukset, valaisimella on merkitystä. TV-lähetysten vaatima tasainen valo syntyy laadukkaasta optiikasta ja välkkymättömyys tulee oikeasta elektroniikasta, joita Easy LEDin BUBOista löytyy.

Easy LEDin BUBOt löytyvät mm. Hartwall Areenalta, jonne ne asennettiin vuonna 2018 ja Turun Gatorade Centeriin valaisimet tulivat vuoden 2021 kesällä. Tällä hetkellä BUBOja® asennetaan Tampereen Uros Live Areenalle.

Modulaarisia BUBO-valaisimia on asennettu Suomessa areenoiden lisäksi myös lentokentille ja suureen osaan satama-alueita.

– Arto Tolsa Areena on kuitenkin ensimmäinen Veikkausliigan stadion, joka on tehty LED-heittimillä. Olemme hyvin ylpeitä siitä, mainitsee Ilkka

Kuormaa kevennettiin tuomalla elektroniikka tolpan juureen

BUBO Cave

Arto Tolsan Areenan valaisinsaneerauksessa neljään valotolppaan asennettiin yhteensä 55 heitintä. Uudet valaisimet kiinnitettiin olemassa oleviin tolppiin ja asennuksessa huomioitiin mastojen kantavuus.

Projektin erityinen piirre oli se, että elektroniikka tuotiin tolppien juureen. Näin saatiin kevennettyä mastojen kuormaa ja samalla helpotettiin myös huoltoa, kun elektroniikkaan pääsee nyt käsiksi ilman henkilönostinta.

Tämä siirto vaati kuitenkin tarkkaa kaapeloinnin ja valaistuksen suunnittelua valaisintoimittajalta. Easy LEDin valaistusjärjestelmien projektipäällikkö Timo Isotahdon ja valaistussuunnittelija Ville Koivunen tekivät tilaajan suunnittelijan kanssa yhteistyötä useamman kuukauden ennen toteutuksen aloitusta.

– Emme tyydy vain toimittamaan valaisimia. Olemme hyvin tarkkoja siitä, että asiakas saa tarvitsemansa kokonaisratkaisun. Siksi nämä ovat myös meille projekteja ei vain kauppoja, painottaa Easy LEDin toimitusjohtaja Ilkka Kartio.

“Arto Tolsa Areena on ensimmäinen ledeillä toteutettu Veikkausliigan stadion”
Ilkka Kartio, toimitusjohtaja, Easy LED Oy

Säälimätön projektiaikataulu ohjasi asioimaan luottomyyjän kanssa

BUBO Nest

Työt Arto Tolsa Areenalla päästiin aloittamaan toukokuussa ja juhannukseen mennessä asentajat olivat jo poissa työmaalta. Veikkausliigassa pelaavan joukkueen kotikenttä ei voi olla kovin kauan ilman valoja. Tästä syystä projekti vietiin läpi melko napakassa aikataulussa.

Projektissa taustatyötä oli ehditty tekemään melko kattavasti ennen kuin N3M astui kuvaan. Kaupan vahvistumisen jälkeen N3M Group Oy Ab:n projektipäällikkö Mikael Bäckman otti yhteyttä heti SLO:n avainasiakaspäällikkö Jyri Rosenholmiin.

– Aikataulu oli tiukka ja homma lähti suoraan liikkeelle SLO:n kanssa, en edes ajatellut muita vaihtoehtoja. Asiat etenivät alusta asti reippaasti, sillä valaisinlaskelmat olivat valmiita ja sähkösuunnittelija oli jo ehdottanut Easy LEDiä hyvänä vaihtoehtona Kotkan Kaupungille. Kun näin oli ja yhteistyötä Easy LEDin kanssa oli tehty aikaisemminkin, niin asiaa ei tarvinnut lähteä enää ihmettelemään, muistelee Mikael projektin alkua.

“Jalkapallokentän valaisinsaneeraus oli aikataulun puolesta hyvä henkilökohtainen haaste.”
– Mikael Bäckman, projektipäällikkö N3M Group Oy Ab

Valaisinpotin välivarastointi vähensi aikatauluriskiä

Liukkaan alun jälkeen päästiin heti hankintaprosessin kimppuun. Projektissa hyödynnettiin SLO:n välivarastointia, eli N3M pääsi tilaamaan koko valaisinpotin kerralla ja SLO:n logistiikkakeskuksesta vapautettiin valaisimia sovitun mukaan.

– Ennen asennuksia kävin Vantaalla Easy LEDin ja Jyrin kanssa sopimassa, että missä järjestyksessä tavarat otetaan työmaalle, kuvailee Mikael projektin etenemistä.

N3M pystyi toteuttamaan tiukan aikataulun projektin suunnitelman mukaan, koska tuotteet olivat jo saapuneet ja vaativat vain kotiuttamista SLO:n toimitusvarmalla logistiikalla. – Projekti meni erittäin mallikkaasti. Koko ketju toimi hyvin infon ja logistiikan näkökulmasta katsottuna, kehuu Mikael.

 

 

Lähde: SLO Kotkassa kenttävalaistus saneerattiin TV-lähetykset huomioiden | SLO Oy | sähkö | tele | automaatio