Easy LED är en pålitlig tillverkare av armaturer för stora multiarenor

I Finland finns det tre multiarenor med fler än 10 000 åskådarplatser. Nokia Arena i Tammerfors, Helsinki Halli i Helsingfors och Gatorade Center i Åbo är arenor för stora evenemang. Var och en av dem ställer tuffa och kompromisslösa krav på belysningen, speciellt när det är fråga om idrottsevenemang. Belysningen bestäms utifrån den synlighet som krävs för tv-sändning och för folk på plats. Belysningen på alla tre multiarenor har designats och implementerats av finska Easy LED Oy.

Copyright SRV/Libeskind/Tomorrow

Nyhet! Nokia Arena

Finlands nyaste multiarena, Nokia Arena, är uppförd i centrala Tammerfors på ett däck byggt ovanpå järnvägen. Easy LED’s kund i belysningsprojektet var SRV Rakennus Oy, huvudentreprenören i projektet. Ramboll Finland Oy ansvarade för den tekniska designen av objektet, inklusive el- och belysningsdesign. Nokia Arena utgjorde en unik utmaning för designerna, även när det gäller belysningen.

– Anbudsförfarandet och förhandlingarna var utmanande och tog lång tid och flera olika armaturtillverkare deltog i dem. Easy LED Oy valdes till det bästa alternativet såväl kvalitetsmässigt som ekonomiskt, deras erfarenhet av belysning på NHL- och KHL-nivå i Helsinki Halli hade en avgörande roll. Byggherrens krav var belysning på NHL-, IIHF-, FIBA- och FIVB-nivå, vilket man uppfyllde med en belysningslösning som utnyttjade styrtekniken DMX. Samarbetet med Easy LED har fungerat bra ända från början, berättar Ramboll Finland Oy:s projektledare Markus Tretjakov.

Ishockey-VM 2022 i Tammerfors och Helsingfors

Nokia Arena i Tammerfors är också huvudscen för 2022 års ishockey-VM. I Tammerfors spelar man den andra divisionen i tävlingens grundserie, två kvartsfinaler, semifinalerna och medaljspelen. Övriga matcher spelas i Helsinki jäähalli i Helsingfors.

Vibrationsfri och bländfri LED-belysning

Idag är LED-belysning praktiskt taget det enda alternativet för nya idrottslokaler. Men det räcker inte med vilken LED-armatur som helst. Tv-sändningar till exempel kräver såväl tillräcklig ljuseffekt som fullständig flimmerfrihet med tanke på höghastighetskamerornas slow motion-bilder. Pucken syns och färgerna återges exakt. För spelarna är det också viktigt att det finns tillräckligt med ljus och att det inte bländar.

Helsinki Halli, Helsingfors

Varje multiarena är också hemmahall åt ett ishockeylag. I Helsinki Halli spelar KHL-laget Jokerit, Nokia Arena är hemmaarena åt Tammerfors FM-ligalag Tappara och Ilves och i Gatorade Center spelar HC TPS sina hemmamatcher i FM-ligan.

– Belysningsspecifikationerna i de internationella ligorna, KHL och NHL, är de mest krävande och ljusmängden i dem är hög med tanke på TV-sändningarna och slow motion-bilderna. I till exempel KHL krävs det kameraljus på enorma 2 500 lx. Belysningen i Helsinki Halli uppfyller kraven för KHL och i Nokia Arena för NHL. Belysningen i Gatorade Center har också förnyats i år och ligger nu på en högre nivå än vad Finlands ishockeyförbund rekommenderar för ligaspel, berättar Easy LED Oy:s vd Ilkka Kartio.

– I Tammerfors Arena kunde vi vara med och designa belysningen ända från början. I Helsinki Halli bytte vi ut belysningen 2018 och i Gatorade i år 2021. I båda bytte vi ut metallhalogenlamporna till säkrare LED så att man inte behöver tänka på att byta glödlampor eller justera dem.

CHL-match i Gatorade Center, Åbo

– Tanken på att man förlitat sig på Easy LED på alla multiarenor i Finland gör mig ödmjuk. En av våra fördelar är säkert att vi kan stödja projektet från början till slut: vid designen, tillverkningen, implementeringen, programmeringen och underhållet. Genom skyddad fjärranslutning kan vi också kontrollera situationen och vid behov vidta kostnadseffektiva åtgärder, konstaterar Kartio.

Ljusstyrning lämplig för multifunktioner

Armaturerna måste kunna styras och programmeras enskilt för att belysningen ska kunna anpassas efter alla typer av ändamål, som olika idrottsgrenar, träningar, konserter, underhållsarbeten och även då hallen inte används. Genom digital DMX-styrning (Digital MultipleX) kan de som använder ljusstyrningen anpassa belysningen från flera kontrollpunkter. Det är användbart i en multiarena som är värd för en mängd olika evenemang varje vecka.

– Med DMX-RDM-styrning kan man styra spelljusen från samma ljusbord som showljusen. DMX gör också att armaturerna kan reagera mycket snabbt, ända upp till stroboskopeffekt. Det förbättrar åskådarupplevelsen, fyller Kartio i.

Alla multiarenor har belysning som passar olika grenar. I till exempel Tammerfors är ishockey den främsta grenen, men belysningen har designats så att den också anpassar sig efter kraven för basket (FIBA) och volleyboll.

Design, implementering och tillverkning med finska krafter

Easy LED Oy ett finskt företag som är specialiserat på design, tillverkning och implementering av LED-belysningssystem. Easy LED har lång erfarenhet av olika typer av LED-idrottsbelysningar i såväl Finland som i övriga Europa. Stora multiarenor förlitar sig på Easy LED:s LED-armatursystem BUBO® för stadion- och arenabruk. BUBO® är helt vibrationsfri och bländfri och har enligt Ilkka Kartio en exceptionellt hög grad av inhemskt ursprung.
– BUBO® representerar finska ingenjörskunskaper ända ner till elektroniken. Alla mekanikdelar och stommen av gjuten aluminium är också tillverkade i Finland.

– Vi har designat och implementerat belysningar för olika idrottsobjekt i bland annat Sverige, Tyskland och Estland. Vi håller även på att designa några hallar för den högre serienivån just nu.

BUBO®
Kontrollsystem

nokiaarena.fi

helsinkihalli.fi

gatoradecenter.fi